Låt livsvärden bli din vägvisare i livet

Jag blir min egen vägvisare när jag följer mina livsvärden

Genom att jag följer mina livsvärden är det som att ha en personlig livsuppfattning eller inre vägvisare som guidar mig i livet. Som väger för- och nackdelar och hjälper mig i mitt beslutsfattande. Det är när jag går emot dessa som jag känner mig energidränerad och trött. Jag har oftast då levt utefter andra premisser än dem som är jag.

Otydlighet kring livsvärden

Jag har börjat förstå, att det här med livsvärderingar och hur vi kan använda dem som vägvisare i livet, inte är tydligt för alla. Och hur skulle det kunna vara det egentligen? Tänk efter, hur mycket lär vi oss om grundläggande värderingar i skolan? Hur många samtal kretsar kring livsvärden och det som är verkligen viktigt i fikarummet på jobbet? Eller så är det vi gör. Vi lär oss i skolan om värderingar och samtalen i fikarummet kretsar kring viktiga ämnen. Men vi kanske inte betonar att det är livsvärden eller grundläggande värderingar som vi talar om. Vi lägger in olika betydelser i det vi lär och samtalar om — det som är viktigt för en person är kanske inte lika viktigt eller betyder något helt annat för en annan.

Återupptäcker mina livsvärden under kris

Det tog en lång tid innan jag “hittade” mina värderingar i livet eller att jag kunde sätta ord på dem. Jag var tvungen att gå genom en rejäl livskris för att förstå att jag hade några odefinierade livsvärden som skar sig mot det som skedde i mitt liv just då. Till exempel så var det inte förrän jag upptäckte att min dåvarande arbetsgivare och mina värderingar inte fungerade ihop.

Att det som skedde på arbetsplatsen var något som jag inte kunde stå för eller ens leva med. Det var en nyhet för mig. Förut trodde jag att arbetsgivare tog hand om “allas” värderingar eftersom jag varit med på åtskilliga workshoppar i värderingsarbete. Jag bidrog i dessa med lust och glädje. Värdeord som respekt och professionalism togs fram. Men när det var dags för förändring så skiljdes värderingarna mellan arbetsgivare och anställda. Det blev kaos och jag tappade bort mig själv.

Kvinna håller ihop händerna framför ansiktet i bön
I ACT (Acceptance Commitment Therapy) talar man om att vägen till förändring sker genom individens livsvärden som själva kompassriktningen för meningsfulla handlingsval. | foto: Karin Johansson (Karin J studio)

Min egen energibank

Med samtal hos både terapeut och coach gjorde att jag fann min inre livskompass och numera är min uppfattning — att följa sina inre livsvärderingar är att följa sitt hjärta. Livsvärdering är att ha en personlig livsuppfattning eller inre vägvisare som guidar mig i livet. Som väger för- och nackdelar och hjälper mig i mitt beslutsfattande. I varje livssituation finns möjligheten för mig att handla utifrån mina egna personliga livsvärden, det som i grunden är viktigt och betydelsefullt. Jag ser mina inre värderingar som min personliga energibank. När jag börjar hamna på villospår i livet, bli energidränerad och utmattad, så har det oftast visat sig att jag levt mot mina egna värderingar. Mina beslut, mitt beteende och mina val har gjorts utifrån ett annat perspektiv än den jag är.

Det är här som min erfarenhet som terapeut och coach visar att många inte får ihop. Livspussel som skaver, längtan efter något annat eller förvirring i orsak och verkan. Det vi behöver förstå är: beroende på vad vi vill ta vara- och lägga fokus på, vad vi vill stå för och utgå ifrån när det gäller vårt handlande — både i stort som smått — är våra inre grundläggande värderingar. Och ju mer “brus”, förvirring eller otydlighet inom en själv, desto svårare är det att känna in dem.

Leva ett hållbart liv i allt jag tar mig för

Att agera utifrån livsvärden, eller grundläggande värderingar, är mer hållbart än känslan/impulsen i stunden eller “dagsformen”. Det som är viktigt för dig och mig i våra liv är sannolikt lika viktigt från ena dagen till nästa, även om måendet skiftar. I ACT (Acceptance Commitment Therapy) talar man om att vägen till förändring sker genom individens livsvärden som själva kompassriktningen för meningsfulla handlingsval. Det betyder kort och gott att om jag vill leva ett hållbart liv behöver jag utgå från mina livsvärderingar i allt jag tar mig för.

Det här vill jag fortsätta utforska — ett värderingsstyrt handlande, både i mitt privatliv och företagande. Att nyfiket ställa mig frågan: Varför jag tycker en specifik värdering är viktigt? Vilken energi ger det mig? Hur handlar jag efter dem?

Om du skulle göra detsamma:

  • Vilka livsvärden ger din kompassriktning i livet?
  • Hur visar de sig i uttryck?
  • Vad får de dig att känna och göra?

Allt är väl!

Vill du läsa mer?

Medkänsla – en resa mot öppenhet

Medkänsla – en resa mot öppenhet

Värdegrund: Medkänsla – en resa mot öppenhet och självinsikt Jag brukar säga till min dotter, att älska är att älska med en öppen hand, ett öppet hjärta. Att älska med öppet hjärta är att vara beredd att mista, och i den insikten blir vi ödmjuka och kan visa...

läs mer
Mötet mellan dödsdoula och pallativ vård

Mötet mellan dödsdoula och pallativ vård

En väg eller två? Utforska skillnader och möten mellan Dödsdoula och palliativ vård Vi står alla, förr eller senare, inför livets stora gåta: döden. Du har säkert stött på termerna "dödsdoula" och "palliativ vård", men vet du vad de verkligen innebär och hur de kan...

läs mer
Respekt – att leva med omtanke och hänsyn

Respekt – att leva med omtanke och hänsyn

Värdegrund: Respekt, en djupare förståelse och hur du kan använda den i ditt liv När jag slår upp ordet 'respekt' i ordboken, möts jag av en rad synonymer som aktning, vördnad och omtanke. Det är lätt att fastna i dessa ord och tro att de helt och hållet definierar...

läs mer
0
    0
    Varukorg
    Din varukorg är tomTill butiken