Stresshantering med samtalsstöd

Kvinna sitter vid ett fönster och ser ut över öppet vatten

måndag, 22 mars, 2021 | Göra skillnad, Personligt

Senast uppdaterad: måndag, 13 juni, 2022.

När livet inte blev som jag tänkt mig tog jag hjälp av samtalsstöd

Jag brukade känna mig maktlös när min tillvaro blev osäker och otydlig. Det skapade stress inom mig. Men genom stresshantering med samtalsstöd fick jag verktyg att hantera det som sker inom mig och på så sätt också växa som människa.

Förvirring och osäkerhet skapar otydlighet i mina vägval

Känner du som jag – en förvirring och osäkerhet när tillvaron blir otydlig och smått kaosartad? Du vet, när livet bara kraschlandar så som det kan göra ibland. När det sker hos mig så tycker jag att det kan vara svårt att veta vilken väg, eller riktning, jag ska ta för att kunna känna mig trygg igen. Under mitt “skifteår” (2012), då det mesta var stökigt i mitt liv, kände jag denna förvirring. Jag blev rädd och kände mig osäker, och jag upplevde det som att jag inte hade en fast punkt att hålla mig i. Allt blandades samman till en ohanterlig sörja, men framförallt så kände jag en sådan [stress] över att jag inte kunde påverka eller kontrollera det som skedde – eller jag trodde att det var så.

Stress gav mig känslan av att vara ett offer

Jag brukade känna mig maktlös inför livets föränderliga gång och det gjorde mig stressad. Förut så trodde jag att jag var drabbad och kunde därför inte påverka och ta ansvar över det som hände mig. Jag var ett offer. Dessa känslor (och tankar med för den delen) kom till mig också när det blev bekräftat att vi var i en pandemi. Jag kände mig maktlös och blev stressad över det som skedde i samhället med allt som Covid-19 medförde. Att försöka hitta en balans bland restriktioner och distansering var (och fortfarande är) en utmaning. Under mitt “skifteår” valde jag att gå i samtalsstöd för att få lite ordning och reda på min tankar och lära mig prioritera det som var viktigt. Kunskap som jag fortfarande har stor nytta av i pandemins fotspår .

Kvinna hoppar över en bergsskreva i full tillit. Stresshantering

Potentialen att vara den jag är gör att jag vågar ta språnget i att leva ett liv som jag själv skapar utifrån mitt inre och inte genom yttre påverkan. | bildkälla: pixabay.com

Att ta hjälp av samtalsstöd

Jag använde mig av coaching som samtalsstöd i att förebygga stress – och inte i att uppfylla mål så som man kanske skulle kunna tro. Inte till en början i alla fall. Det som startade som stresshantering utvecklades senare till att försöka identifiera min inre längtan till förändring. För längtan hade jag. I mitt beteende fanns en tendens i att bränna ut mig, att alltid vara på max-energi för att sedan falla platt och bli helt utmattad. Min själ längtade något enormt efter balans. Jag ville ha ett roligt, energigivande och själsligt liv. Jag ville vara sann mot mig själv. Jag ville leva Här och Nu. Men jag visste inte hur jag skulle hitta den där inre balansen… Så, det som började med stresshantering genom samtalsstöd (coaching) utvecklades sedan till terapi.

Jag vågade lita på min inre styrka och potential

Dessa samtal, oavsett om det var coaching och terapi (jag slutade att kategorisera dem – de uppfyllde ett syfte för mig oavsett vad den än var), gav mig tillfälle för reflektion. De gav mig en chans i att stanna upp och skapa utrymme inom mig själv, just för att finna mina egna lösningar på hinder och blockeringar som “stod i vägen” för det jag ville uppnå. Jag lärde mig att utgå ifrån nuet, hitta mina livsvärden och sedan fortsätta skapa meningsfullhet utefter dessa värden. Värden som jag fann livsnödvändiga att ha i mitt liv. Kort och gott, jag lärde känna igen min egen potential i att leva efter min livsväg, för som min samtalscoach sa till mig: “potentialen finns alltid inom oss – du behöver bara lära dig att tro på den.”

“Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?”
Karin Boye (1900-1941)

Jag upptäckte min egen potential i att vara den jag Är och växte i mina inre styrkor. Det som kändes så bra med coaching som samtalsstöd var att mitt inre “varför” blev så tydligt och att jag fick insikter som jag behövde för att komma vidare i min utveckling. Även om min omvärld just då var rörig och att jag kände en inre stress och oro, kunde jag – genom att jag fokuserade på mina livsvärden komma vidare och faktiskt skapa det liv jag ville leva. Att samtalen sedan fördjupades och jag började gå i terapi gjorde inte saken sämre. Genom terapin lärde jag mig att hantera mina rädslor och ångest – jag insåg att det går inte att trycka undan det som känns obekvämt – för det är i det obekväma som växandet finns.

Lever efter mina livsvärderingar

Jag har lärt mig att lita på mitt egna omdöme, rikta in mina val och beslut i livet utefter mina livsvärden – och på så sätt gå mot en meningsfull tillvaro. Jag är så tacksam över att jag tog stöd i mitt sökande. Att träffa en person som hade erfarenhet och mod i att kunna dels utmana mig och mina inre föreställningar och dels vara ett kärleksfullt stöd, var som en befrielse.

Jag är så tacksam över att jag tog stöd i mitt sökande. Att träffa en person som hade erfarenhet och mod i att kunna dels utmana mig och mina inre föreställningar och dels vara ett kärleksfullt stöd, var som en befrielse. Det här vill jag dela med dig och andra. Som människa är det en utmaning att våga stå i sitt autentiska Jag och att söka stöd på vägen är en god idé. Att leva som jag “lär” och förstå vilka hinder och rädslor som finns inom dig, gör att jag kan förstå dig bättre där du befinner dig i livet. Min mission är att inspirera så många människor jag kan, att få dem att våga känna och ge kärlek till sig själva. Det är då vi når vår fulla potential. Varmt välkommen att boka ett Utvecklande samtal med mig eller läs mer i bloggen.

Stresshantering med samtalsstöd

Allt är väl,

Vill du läsa mer!?

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

0 kommentarer