Vad personligt växande betyder för mig!

Fjäril landar på en kvinnas axel symboliserar personligt växande

måndag, 27 september, 2021 | Personligt, Bli inspirerad

Senast uppdaterad: torsdag, 4 november, 2021.

För mig handlar personligt växande om att gå utanför min bekvämlighetszon

Visste du att det finns tankar som det inte går att tänka med? Tankar som inte tillför något livsvärde är tankar som blandas ihop med känslor. Och när det sker så tappar vi vår klarsynthet och lägger hinder för oss själva. Speciellt om vi är stressade. Läs mer om mina tankar kring stresshantering med samtalsstöd, som ett sätt att kunna hantera stress.

Tankar som inte går att tänka med

Visste du om att du har tankar som det inte går att tänka med? Jag blev lite paff när jag läste det i en tidning. “Vadå!”, tänkte jag. “Klart jag kan tänka med mina tankar”. Men det var inte det som texten syftade på, utan att våra tankar också blandas ihop med våra känslor, vilket lägger sig som ett filter över tänkandet. Och beroende på en situations känslomässiga påverkan så kan man bli mer eller mindre klartänkt.

Det du och jag tänker bildar ett mönster, ett tankemönster, och det i sin tur skapar eller bidrar till vårt beteende. Ibland blir våra tankemönster ihopblandade med vissa känslor och när det sker så får vi ett beteende som inte gynnar oss i livet. De tillför inget livsvärde. Vi skapar inre föreställningar om hur saker och ting förhåller sig till varandra. Vi “vet” vad som sker omkring oss, och vi bekräftar det genom våra känslor. Det “känns” sant att vi alltid har otur, alltid misslyckas, alla andra har rätt, jag är inget värd etc. Det är tankar som det inte går att tänka med.

När livet ger oss tillfälle för reflektion

Ibland hamnar jag i ältande. Tankar som går runt i cirklar och som gör att jag upplever känslor som jag inte vill ha, gång på gång. Känner du igen dig? Att det finns en längtan efter något mer, men att våra tankar försvårar handlingen till det bättre genom att vi “vet” och “känner”. Jag upplever det som väldigt energidränerande och det finns en risk för att bli utbränd om jag inte stannar upp och reflekterar.

Livet ger oss tillfällen för reflektion. Livsfrågor vill ha svar. Kriser vill ha sina lösningar. Det händer även mig att existentiella frågeställningar pockar på uppmärksamhet. Tidigare så trodde jag att det jag kände vid dessa tillfällen var sant. Att jag tänkte “rätt” och att det var livet som var emot mig. Hur mycket jag än försökte med meditation eller stresshantering så var det ändå något som inte kändes bra. Tills jag började reflektera genom ifrågasätta mig själv på ett djupare plan. Bland annat ställa mig själv frågan “vad är det jag tänker när jag känner på det här sättet?”.

Hjärna och hjärta balanserar tillsammans på en våg

När tanke och känsla är i harmoni och balans har jag lättare att ha flexibel uppmärksamhet i det som sker runt omkring mig. | bildkälla: pixabay.com

Gå utanför min bekvämlighetszon

Jag tog hjälp av samtal från både terapeut och coach. Utan deras hjälp och stöd hade jag inte kunnat möta mig själv i min svåra stund. För mig handlade det om att finna min objektivitet, att kliva ur mig själv för att hitta mig själv – och ta ansvar mot att gå till det liv jag vill leva – här och nu. Det krävs mod att växa som människa, att förändra sina inre tankemönster till att skapa livsvärde för sig själv och göra skillnad i sitt egna handlande.

Personligt växande handlar mångt och mycket om hur jag som människa tar till mig ny information om mig själv utifrån ett inre reflekterande. Det spelar alltså ingen roll vad andra säger om mig – utan det är vad jag själv säger om mig som räknas. Och här kan det bli problematiskt när känslorna mixas ihop med tankemönster – det som jag trodde var, och som kändes sant, är kanske inte det när jag är mer klartänkt. Det finns inga enkla sätt att upptäcka sitt egna unika jag, att hitta den plats inom mig själv där jag är känslomässigt trygg, kan göra egna val och ta sådana beslut som gör att jag ständigt är i rörelse. Jag behöver helt enkelt utmana och utvidga min bekvämlighetszon.

“Det är inte alltid lätt att veta vilken väg du ska ta för att uppnå det du önskar förändring i.”

Viljan har en central roll i hållbar förändring

Det finns ett flertal olika teorier med sina metoder i hur vi människor kan göra för att växa psykologiskt och själsligt. Men det spelar egentligen ingen roll om inte du eller jag som människa, är beredd och villigt vill förändra oss själva. Nu kanske du undrar vad viljan har att göra med allt detta? Men i min livsfilosofi och erfarenhet är att utan viljan, så kommer det inte ske en inre hållbar förändring. Viljan är central eftersom personligt växande handlar om att aktivt utveckla mina inre förmågor och potential. Det får mig att växa som individ och bli bättre och skickligare i mina färdigheter. Att utvecklas personligen skapar en inre trygghet och är något alla borde tänka på och jobba med, oavsett ålder och livssituation.

Samtalsstöd vid stress

Idag är jag tacksam över att jag tog hjälp av samtalsstöd vid stress. Jag behövde hjälp med att prioritera det som var viktigt för stunden. Samtalen fördjupades allteftersom jag upptäckte en längtan till att leva utefter mina inre livsvärden och skapa en meningsfull tillvaro. Som människa är det en utmaning att våga stå i sitt autentiska Jag och att söka stöd på vägen är en god idé. Nu har jag utbildat mig till Samtalsterapeut inom KBT med inriktning ACT (Acceptance Commitment Therapy) terapeut och Samtalscoach inom Psykosyntes – och vill verka för dig och andra i att göra skillnad i era liv.

Vad personligt växande betyder för mig

Allt är väl,

Vill du läsa mer!?

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

0 kommentarer