Hur kan psykosyntesens viljetrappa hjälpa dig att förstå och mästra din inre viljestyrka?

Vad gör du när livets stora frågor tynger dig och du känner dig osäker på din riktning? Har du någonsin stannat upp för att fundera över din egen viljestyrka? Kanske har du haft en dröm eller ett mål, men känt dig fastlåst eller osäker på hur du ska nå dit. Då är det dags att vi pratar om psykosyntesens viljetrappa – en steg-för-steg-guide som kan hjälpa dig att utforska, förstå och utnyttja din inre kraft.

Är viljan din vän eller fiende?

Står du inför en stor förändring, som att byta jobb, eller är det kanske dagliga utmaningar som att äta nyttigare eller ta dig tid till mindfulness som sätter din viljestyrka på prov? Känner du ibland att din viljestyrka inte är stark nog för att leda dig genom de komplexa labyrinterna i livet? Oroa dig inte; du är långtifrån ensam i den känslan.

Viljan är en komplex och ofta missförstådd del av vår psykologi. Den är inte bara en enkel “gör” eller “gör inte”-mekanism. Viljan har flera skikt, från den omedvetna driften att undvika smärta till den högre medvetna strävan att förverkliga dina livsmål. Och varje skikt kräver sin egen form av uppmärksamhet och arbete.

När du står inför dessa vägskäl, stora som små, har du en inre allierad – din viljestyrka. Den kan vara din största kraft om du bara lär dig att förstå och styra den. För att göra detta mer greppbart, inbjuder jag dig att reflektera över vilket steg på psykosyntesens viljetrappa du befinner dig på just nu. Är du kanske fast i “Ingen vilja”-stadiet, eller har du klättrat upp till “Jag är vilja – Jag är val”? Att förstå detta kan vara ditt första steg mot att bli en mer medveten aktör i ditt eget liv. Och kom ihåg, det är aldrig för sent att ta ett nytt steg på viljetrappan och förändra riktning. Vilken resa vill du påbörja idag?

Grafik, en trappa med olika steg. Symboliserar psykosyntesens viljetrappa

Psykosyntesens viljetrappa – kan ses som en modell där man “mäter” sin viljas styrka. Ens egna viljestyrka kan variera beroende på vad som ska uppnås och i olika situationer. | grafik: Carola Monicadotter Lööf

Viljetrappan – steg för steg

Steg 1: Ingen vilja – Inga valmöjligheter
Känner du dig maktlös, som om du saknar val? Som att du saknar verktyg för att ändra din situation? Om så är fallet, ta ett djupt andetag. Fråga dig: “Är det verkligen så att jag inte har några val?”

Steg 2: Viljan vaknar
När du börjar se att det finns olika vägar att gå, kan det kännas som en uppenbarelse. Skriv ner alla idéer och lösningar du kan tänka dig för att nå ditt mål. Listan du skapar blir en karta till ditt inre landskap.

Steg 3: Regissören inom dig
Nu känner du att du har kontroll. Du är din egen regissör, ansvarig för dina val, delpersonligheter och hinder. Notera alla rädslor som du tror kan hindra dig och fundera på hur du kan övervinna dem.

Steg 4: Värderingar möter val
Detta steg handlar om att fatta beslut som ligger i linje med din djupaste kärna och som bidrar till en större helhet. Är det du vill i linje med ditt livs syfte? Ta dig tid att reflektera över detta.

Steg 5: I harmoni med Universum
Detta är den punkt där din personliga vilja och universums vilja blir ett. Det handlar om att vara i stunden och känna sig som en del av en större helhet. Viljan är en del av dina livsvärderingar och du gör val utefter dem.

När livet kallar, är du redo att svara?

Att förstå och navigera genom din inre vilja är ingen enkel match, det är en livslång resa fylld av både hinder och möjligheter. Tro mig, jag har gjort det själv. Det är som att resa genom en labyrint där varje val du gör inte bara förändrar din nuvarande stund, utan också utformar din framtid. Men här är den goda nyheten: genom att förstå var du står på viljetrappan får du den karta och kompass du behöver för att göra denna resa enklare och mer meningsfull.

Att klargöra din position på viljetrappan hjälper dig att göra mer medvetna och meningsfulla val. Det blir lättare att sätta upp mål som är i linje med dina djupaste värderingar, och därmed förbättras ditt välmående och livskvalitet. Varje steg du tar blir ett bevis på din förmåga, och med varje val växer ditt självförtroende.

Är du redo att dyka djupare? Låt mig vara den guide som hjälper dig att utforska denna fascinerande inre värld. I en personlig session kan vi tillsammans utvärdera var du står och vilka åtgärder du kan ta för att mästra din vilja. Du är inte bara värd denna förståelse; du har också rätt till en tillvaro som du själv utformar och kontrollerar.

Allt är väl,

 

Vill du läsa mer?

Det första mötet med en Dödsdoula

Det första mötet med en Dödsdoula

Steg-för-steg: Så kan en Dödsdoula stötta dig genom livets slutskede När livet går mot sitt slut är varje moment värdefullt. Och här kan en dödsdoula spela en viktig roll i att göra dessa stunder så meningsfulla och bekväma som möjligt. Låt oss gå igenom de olika...

läs mer

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Acceptans – en resa mot självacceptans

Acceptans – en resa mot självacceptans

Värdegrund: Acceptans, en resa mot självacceptans och inre harmoni Har du någonsin stannat upp och funderat på vad acceptans egentligen betyder för dig? För mig har det varit en komplex och ibland utmanande resa. Acceptans är inte bara en värdering; det är en...

läs mer