Jag behövde gå utanför min bekvämlighetszon för att kunna ta betalt

Att räkna ut hur mycket saker och ting kostar är inget problem. Det är de inre föreställningar om pengar som är problemet och vilka behov som de kan tänkas uppfylla. Genom att gå utanför min bekvämlighetszon och börja ta betalt genom glidande prissättning fann jag också konsten att räkna ut mitt värde i pengar.

Svårighet i att värdera mitt pris

Att prissätta mina tjänster var bland det svåraste jag har gjort som företagare. Till en början så googlade jag runt för att hitta hur man gör och jag upptäckte att det fanns en uppsjö av olika metoder. Allt i från att göra målgruppsundersökningar, tjänstepaketeringar och abonnemang. Erfarna ekonomer och business-folk hade sina filosofier och åsikter på hur man skulle göra. Jag insåg att prissättning är en vetenskap, speciellt om jag skulle göra det “rätt”.

Det första jag behövde göra enligt all expertis, var att sätta mig ned och räkna ut kostnader och vinstmarginaler, och sedan försöka vikta det mot vad marknaden kan tänkas betala. Det vill säga, vad du som klient vill och kan betala mig som terapeut. I det här skedet av prissättningen lärde jag mig att det fanns inget utrymme för sentimentalitet. Det är budgetplanering som gäller. Budgetplan med kostnader i form av fysiska resurser (och indirekt min kompetens och erfarenhet) samt vad jag vill ha i rena pengar. Och här blev det lite problem för mig – för jag vågade inte värdera mig själv i pengar. Jag hamnade i baklås.

Styrkan i att säga “hit men inte längre”

Att räkna ut hur mycket saker och ting kostar är inget problem. Jag menar, utgifter är något som jag är väl bekant med – jag som älskar shopping. Men att värdera mig själv som en intäkt, det vill säga hur mycket jag ska ta betalt för utfört arbete så att det kan omvandlas till en inkomst var svårare. Rent krasst så kände jag mig värdelös.

Jag brukade känna ångest inför prissättning samtidigt som jag också ville ta plats och faktiskt ta betalt för mitt arbete. Förvirrande tankar som “vem vill betala mig?”, “inte är jag värd detta”, “jag vill bli rik”, “nej, det här ska vara gratis”, “jag måste tjäna pengar för då är jag bra”, förvirrade mig enormt. Och jag prövade det mesta – allt från att ta överpris, underpris, arbeta gratis, pröva-på pris, klippkort, rabattkort… ja, listan på prissättningsförsök kan göras lång. Tills jag faktiskt sa stopp – nu räcker det!

Kvinna håller fram handen i en gest som säger stopp, stanna.

Att säga stopp är ett sätt att värna om sig själv och sin integritet. Det är att visa sig själv respekt och till sin omgivning. | bildkälla: PRO canva.com

Med insikter kommer också ny kunskap

Alltså, jag brinner verkligen för personlig- och själslig utveckling och att växa som människa. Livet innehåller så mycket spännande och att ägna det till att tänka nedvärderande om mig själv är slöseri med tid. Det jag gjorde för att stoppa min nedåtgående prissättningsspiral var att, dels att gå en kurs i vad jag hade för inre föreställningar när det handlade om pengar. Dels att gå ett 12-stegsprogram för Anonyma Skuldsatta Företagare. Dels att gå utanför min bekvämlighetszon, som att förstå att det kommer inget lönekuvert som egenföretagare. Jag var tvungen att bryta mig loss från mitt egna ekonomiska trygghetstänk och faktiskt våga stå kvar i känslan av osäkerhet och vånda.

Glidande prissättning

Sakta men säkert förändrade jag mitt egna tankesätt till att gå från att inte våga ta betalt till att faktiskt ta betalt. Det här var inte lätt, det vill jag lova. Men vinsten i att göra det vägde så mycket mer än kostnaden för den psykiska energi som det tog att hålla mig själv kvar i det gamla. Jag förstod att jag behövde tillgodose mina ekonomiska behov i samstämmighet med mina livsvärderingar. Och när jag gjorde det – då öppnades sig en flod av kreativitet och styrka. Lite magiskt skulle jag kunna säga – men jag började ta betalt och är stolt över det.

Glidande prissättning innebär att du väljer det pris du vill betala utefter en fast prisskala.

Idag tillämpar jag glidande prissättning med s.k. behovsanpassad ekonomi, i min prissättningsmodell. Jag räknade helt enkelt ut ett pris, så som man skulle enligt expertisen – men jag viktade det inte mot marknaden utan mot mina behov och livsvärderingar. Det här betyder att, oavsett vilket pris som betalas, så tillgodoser det mina ekonomiska behov – och får jag ett överflöd så kan jag erbjuda mina tjänster till fler människor oberoende hur deras ekonomiska resurser ser ut. Det vill säga – om vi tillsammans hjälps åt så bidrar vi till varandras välgång och välmående.

Även om du inte har några bekymmer med att kunna ta betalt (om du är företagare vill säga), så skulle jag vilja uppmana dig att ta lite tid för dig själv och reflektera över ditt eget värde. Fundera över dina styrkor, egenskaper och vad som gör dig unik. Genom att räkna ut ditt eget värde kan du öka din självkänsla och självbild, och det kan ha en positiv effekt på alla områden i ditt liv. Så ta dig tid att tänka över detta och kom ihåg att du är värdefull precis som du är!

 

Allt är väl,

 

Vill du läsa mer?

Delaktighet – en dans med livet

Delaktighet – en dans med livet

Värdegrund: Delaktighet som livsstil och källa till inspiration Har du någonsin stannat upp och funderat över vad som verkligen driver dig i livet? För mig är det bland annat delaktighet. Det är som en kompass som visar mig vägen genom livets alla labyrinter, genom...

läs mer
Acceptans – en resa mot självacceptans

Acceptans – en resa mot självacceptans

Värdegrund: Acceptans, en resa mot självacceptans och inre harmoni Har du någonsin stannat upp och funderat på vad acceptans egentligen betyder för dig? För mig har det varit en komplex och ibland utmanande resa. Acceptans är inte bara en värdering; det är en...

läs mer